versenytanácsok

Versenyzőknek

Tervezd meg a futásodat.

Praktikus eszközök ultrafutás pihenőiben:

 • masszázspisztoly
 • masszázshenger, vagy akár vibrációs henger –  Egyesületi (ezeket az egyesülettől is kaphatsz)
 • jógamatrac, vagy pokróc (ne kelljen a puszta földön nyújtani, masszírozni) – Egyesületi
 • melegítő takaró (nem csak hideg időben lehet szükség a test és a lábak üzemi hőmérsékletének megtartására)

Legyen nálad:

 • hűsító gél (pl. Meru Cooling Gél)
 • melegítő gél (pl. Meru Warming Gél)
 • mindenféle méretű ragtapasz (ezek nem csupán a kisebb sérüléseket, de a kidörzsölt, vagy kidörzsölés-közeli területeket is védeni tudják), pl. Leukoplast ragtapasz, NAGY méretű ragtapasz, mindenféle apróbb sebtapasz (szórakoztasd magad és futótársaidat a sebtapasz dizájnnal!)
 • kineziológiai tapasz más néven tape: kisebb sérülések kontrollálására, vagy akár kidörzsölés-veszélyes test-területek védelmére használhatóak (nagyon jó megoldás az Aldi kineziológiai tapasz , vagy a Lidl kineziológiai tapasz)
 • olló (pl. a ragtapaszok, vagy kineziológiai tapaszok vágására)
 • füldugó: ez a verseny előtti és a verseny közbeni pihenőknél segíthet, hogy befelé koncentrálhass, esetleg egy kicsit aludj is a hosszú megerőltetés alatt (egy sokat próbált füldugóhasználó gepárd ajánlata: Alpine füldugó – az összes kipróbált termék közül a legkevésbé irritálta a hallójáratot, miközben hibátlanul teszi a dolgát és sokszor használható)
 • szilárd étel: a hosszú versenyekre készülj a lehetőségre, hogy a verseny ételkínálata nem megfelelő, vagy nem megfelelő időben jön
 • hosszú nyelű cipókanál: cipő váltásánál, vagy igazításánál egy kis extra segítség, hogy ne kelljen – az esetleg – meggémbedt lábakkal guggolni, vagy az ujjaidat erre használni
 • merev szerkezetű szék: a hosszú – jellemzően körözős – versenyeken segítség lehet, ha nem kell mélyebbre ülni a rövid pihenőnél, mint a vízszintes comb helyzetű ülés. Erre kemping szék, az összecsukható kerti fotel jellegű megoldás is jó lehet. A lényeg, hogy ne süppedős, a test alatt behajló ülőfelület legyen.
 • asztal: a legkisebb asztal is jól jöhet a hosszú versenyek pihenőiben – Egyesületi

Ha úgy hozza a szükség, legyen nálad:

 • fájdalomcsillapító (pl. Cataflam, )
 • izomlazító (pl. Flector por)
 • hányáscsillapító

Mindenképpen ellenőrizd, hogy rajta van-e a tervezett szer az aktuális Tiltott Szerek Listáján!

Ha hideg időben adsz frissítőt a versenyzőnek, gondoskodj arról, hogy legalább középhőmérsékletre felmelegítsd, mert a hűtött ital/étel fogyasztása sok energiát kíván a szervezettől, hisz fel kell melegítenie az elfogyasztott javakat, hogy felhasználhassa.


Általános ötletek

Ha egy hosszabb versenyed lesz és délelőtt van a rajt, érdemes a verseny/rajt helyszínére utazni az előző délután és jól kialudni magad, hogy legyen elég energiád!


Kísérőknek

Egy rikító színű kabát, póló segíthet, hogy messziről beazonosíthasson a versenyző.

Ne vedd magadra, ha szűkszavú, morcos, vagy akár goromba megjegyzést kapsz a versenyzőtől. Ő az életéért küzd épp, te pedig csak az egóddal. 😉

Találj ki változatos módszereket a versenyző buzdítására, a holtpontokon való átlendülésére.

Ha sokat kell verseny közben erre-arra rohangálnod, akkor jól jöhet egy roller. Egy 80 km-es verseny közben pl. összeszámoltuk, hogy a két kísérő egyike 14 km-t tett meg.

Ha csak a versenyző másként nem kéri, készítsd elő az átadandó terméket. Nyisd ki a gélt, csavard le az üveg kupakját (majd lazán tekerd vissza). A lényeg, hogy minden apró segítséggel energiát spórolsz a versenyzőnek, amiből értékes másodperceket, perceket nyerhet.

Zsiga és Erzsi frissítésénél láttuk ezt a kiváló módszert, hogy a frissítő a két kezében más dolgot tart és a közeledő versenyző eldöntheti, melyik esne épp jó neki és csak bal, vagy jobb keze mutatásával jelezheti a kísérőnek, melyiket nyújtsa. Az alábbi képen a palackban víz, míg a szoft kulacsban ISO van.

Hosszabb, aszfaltos versenyen (pl. UB) kerékpáros kísérők kipróbálhatják, hogy teherhordó triciklivel kísérjék a futót, mert egy hagyományos kerékpárral a lassú tempóban való folyamatos egyensúly tartás nagyon nehéz mutatvány.


Edzőtábor

Személyes szinten sok mindenre felkészülünk, de közösségi szinten volt pár tanulsága az elmúlt évek táborainak.