VB ezüst után maratoni bronz – interjú Garai Ágival

Garai Ágnes Szonja 3:04:59-es idővel a harmadik helyen ért célba a múlt hétvégén megrendezett Spar Maratonon. a Csupasport cikke – 2022.10.15.

Már ötödik alkalommal vett részt a Spar Maratonon, idén milyen volt a verseny?
Mint mindig, most is nagyon jól éreztem magam – nyilatkozta Garai Ágnes Szonja a Csupasportnak. – Jellegzetes hangulata van a versenynek, sokan jönnek külföldről, igen jó a légkör. Nagy erőt adott, hogy Beda Szabolcs csapattársammal együtt futottunk, aki a negyvennyolc órás országos bajnokságra készül. Közvetlenül verseny előtt megbeszéltük, mivel ő edzésnek szánja ezt a maratonit, és a céltempóm épp megfelelő neki, fussunk együtt. Egyenletesen haladtunk, örülök, hogy együtt tudtunk menni, a vége egyedül sokkal nehezebb lett volna. A Sashegyi Gepárdoknál Szabó Gábor az edzőm, neki és a csapattársaimnak is sokat köszönhetek.

Milyen volt a futása?
Mivel túl vagyok néhány ultrán, már nem úgy futok maratonit, mint néhány évvel ezelőtt. Már mást jelent nekem a maratoni táv, közel sem annyira félelmetes, viszont sokkal gyorsabban kell futni, mint az ultrában. A frissítésem remekül sikerült, azonban több vizet kellett volna innom. Nehéz volt a poharakat elvenni, ráadásul négy kilométerenként volt rá lehetőség, frissítőemberem pedig most nem volt. A végén éreztem, hogy nagyon szomjas vagyok. A hajrában, harminckilenc kilométernél jött egy hullámvölgy, megfogott a nap is, akkor már nem esett jól a futás, ez nehéz volt. Addig remekül éreztem magam, sokan szurkoltak nekünk, persze leginkább Szabi miatt. Szuper élmény volt.

A harmadik helyen ért célba, három és fél perccel az ezüstérmes mögött, öt és fél perces hátránnyal pedig a győztestől. Elégedett, vagy bosszantja, hogy nem lett fényesebb az érem?
Teljesen elégedett vagyok. Ezen a pályán, a jelenlegi állapotomban és formámban ilyen eredményt vártam magamtól, az pedig csak plusz, hogy sikerült elcsípnem a harmadik helyet. Most nem tudtam jobbat futni, de nincs okom elégedetlenkedni. A célom az, hogy egyszer három órán belül teljesítsem a maratonit.

Azt hozzá kell tenni, hogy sok nagy nevű futó nem volt most itt, ez is közrejátszott benne, hogy meg tudtam szerezni a harmadik helyet. Három hét múlva lesz Frankfurtban az országos bajnokság, sajnos nem tudok ott lenni, ám akik részt vesznek a versenyen, azok nem voltak itt a Spar Maratonon.

Közeledünk az év végéhez, hogyan értékelné az idényt?
Ez volt életem egyik legsikeresebb éve. Remekül kezdődött a szezon, a hatórás országos bajnokságon aranyérmet szereztem, majd a száz kilométeres ob-n harmadik lettem. Aztán jött néhány félmaratoni, ezek közül kettőn is győzedelmeskedtem, köztük a Budapest Night Runon. Az Ultrabalatonon háromfős csapatban az első helyen értünk célba. Az év abszolút főversenye a száz kilométeres ultrafutó-világbajnokság volt, amelyen sikerült megfelelően teljesítenem, korosztályomban második helyezést értem el. Azonban van még hova fejlődnöm, jövőre még jobb időeredményeket szeretnék elérni.

a Csupasport cikke – 2022.10.15.