Tóth-Garad Andrea

Futóanya – a nyugodt anya titka

10 km: 00:51
félmaraton: 1:58:41

Mióta futsz?

1986-ben születtem, 2016-2019 október és a második terhességem után 2020. augusztustól Szabó Gábor Edzőbá segítségével.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Azért kezdtem el futni, mert fogyni akartam. Aztán beleszerettem, önfejlesztés, kitartás és kikapcsolódás.

Miért választottál edzőt, miért jó edzővel futni?

Szerettem volna megtudni mi van bennem? Vagy van-e bennem még valami fejlődési lehetőség. 2016-2019 között saját meglátásom szerint futogattam. Szépen alakult először edzőteremben futópadon 5-6 kilométereket aztán a Sógorom – aki mindig építő jellegű kritikával illetett – na Ő mondta, hogy menjek a szabadba futni ott az igazi. Az elején nagyon nehéz volt, kint futni teljesen más közeg egy teremhez képest, de rabul ejtett. A második terhességem előtt nem sokkal ismerkedtem meg Szabó Gáborral egy futó cipő vásárlás alkalmával, akivel beszélgettem, hogy hogyan lehetne fejlődni. Rengeteg gát félelem volt bennem akkor, pl. versenyeken sosem jött ki a megfelelő tempó ott százszor lassabb voltam. A második gyermekem születése után amikor visszaálltam edzeni -meg a felszedett kilókat leadni – akkor már Gáborral iránymutatásával tettem. Szeretem az irányított edzéseket mert akkor tud az ember változatosan futni. Ráadásul a edzőm tudja mi a célom -hiszen közösen tűzzük ki – legyen az bármi, mondjuk fogyás, gyorsulás, hosszú távokra való felkészülés és úgy állítja össze a havi edzéstervet. Jó, hogy van kontroll és sok értékes tanács, biztatás vagy olykor kritika.

Egyedül vagy inkább csoportban szeretsz futni?

Inkább egyedül, de mostanában szívesen futok társaságban de ez nagymértékben függött attól, hogy a futótudásom sokat fejlődött és már nem izgulom el, hogy valaki(k) mellett kell futnom.

Aszfalt vagy terep? Te melyikre szavazol, melyiket kedveled jobban és miért?

Aszfalt.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Pilates, erősítő edzések, RTM torna a szétnyílt hasfal miatt és infratrainer edzés.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

A kontroll és kitartás. Látom az eredményt és ez ad erőt és kitartást.

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

Vivicitta 2017-ben – katasztrófaként éltem meg mert azt gondoltam jobban fog menni de versenyeken akkor még elmaradt a befektetett energia kontra teljesítmény együttese, amely egyébként mindenre képes.

Van-e kedvenc versenyed és ha igen, miért?

Vivicitta ott mérem mindig magam vissza mennyit fejlődtem alakultam.

Van-e kedvenc futóútvonalad, és ha igen, miért?

Több is van a lakhelyemhez (Káposztásmegyer) közel. Régen sokszor futottam a Margit-szigeten, manapság nem indítok be autót ahhoz, hogy fussak. Szülővárosomban Nyíregyházán is több futó útvonalam van pl. Bújtosi-tó környéke.

Mi a futómottód, vagy futófilozófiád?

Minden futás alkalmával önmagad győzöd le amivel fejleszted is, az elméd nyugtatod. Kitartásra nevel, megismered a tested, hogy mire képes.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Nincs különösebb rituálém, viszont a nagyobb versenyekre nagyon szeretem, hogy eljön a családom – Férjem és gyermekeim – és a célban várnak. Nincs annál nagyobb öröm, amikor az utolsó 150 méternél amikor már túl a verseny átélt mélységekkel és magasságokkal na akkor ők ott voltak.

Emlékezetes történet, anekdota, vicces vagy tanulságos sztori, amire szívesen emlékszel a futás kapcsán:

Az első félmaratonom ami 2019. április 14-én az utolsó 2 kilométert olyan lassan tettem meg, hogy a férjem úgy fogalmazott, hogy azt hitte sosem érek be és visszafelé indultam el. 🙂 (Ő követett a az órám által közvetített tracken keresztül).

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

1:55 körül félmaraton, 50 perc körüli 10 kilométeres verseny.

Bármi, amit fontosnak tartasz elmondani, de nem szerepelt a kérdések között:

Az én történetem messzire nyúlik vissza. Gyermekkoromban úsztam, de versenyeken olyan fajta izgulás volt rajtam, hogy sajnos eredményeket sosem tudtam produkálni ezért az iskolai úszó csapatból is kiraktak. Valószínűleg a pánikbetegség jelei már a gyermekkoromban is megjelentek – ez nagy kudarc volt. Sajnos tizenéves koromban igen hamar elhíztam. A mozgás de azon belül a futást nagyon nem szerettem, egyáltalán nem éltem vele. Ellenség volt. Az akkori párom 2006-ban 70 kilogrammtól szabadult meg és 2007-ben kalóriaszámlálással és spinninggel fogytam le 20 kilogrammot, de az évek során mivel a mozgás, és a kalóriaszámolás sem maradt rendszeres szépen visszahíztam. 2014-ben az első gyermekem születése után a mérleg 122 kilót mutatott, a terhességem alatt 35 kilogrammot híztam. Kisfiam 3 hónapos volt, mikor újra szembe néztem a fogyókúrával -kalóriaszámlálás és spinning – amely eredményeképpen 20 kilót leadtam, de utána még mindig 100 kg voltam. (pl: haskörfogat 110 cm volt)

Természetesen a szülés után a súlyom 104 kilogramm volt – ez már kevesebb mint az első terhességem után – de amikor elkezdtem Gáborral az edzéseket, akkor pontosan 96 kilogrammot mutatott a mérleg.

Fél év alatt 20 kilót fogytam, főként a futással, meg természetesen az étkezésemre is figyeltem. Havi szinten nőttek a lefutott kilométerek is 120 -160 kilométer között futottam, ami számomra hatalmas teljesítmény lett. 

Versenyekre nem igazán jártam –COVID miatt mondjuk nem volt olyan sok- bár az elején futottam 2020. szeptemberében elmentem a Vizzairre, hogy lássuk honnan indulunk az a verseny 81 perc alatt, de 2021. januárjában a Zúzmara virtuális futást kevesebb mint 64 perc alatt teljesítettem. 

Az edzéstervek alapján az edzések is egyre hosszabbak lettek, de ugyanakkor változatosak.

A súlyom 68 kg (172 cm vagyok) és az alakom is olyan, amellyel meg vagyok elégedve – két gyermek után dolgozó anyaként – az elmúlt 25 év alatt nem volt példa. Persze az eredmények is megjöttek ezzel párhuzamosan. Mi kell ehhez, hogy tudjam csinálni?

Célok még vannak előttem, remélem, hogy lesz erőm, egészségem, hogy meg tudjam valósítani. Ma már az edzések alkalmával is futok 10-15 kilométer között, ismerkedem a hosszabb távú futásokkal. A versenyeken már nem az a kérdés, hogy le tudom-e futni a távot, hanem azt milyen idővel sikerül. Tudatosabban állok a versenyekhez és ki tudom magamból hozni a maximumot. Úgy érzem, a 2 óra körüli félmaratonokat már az edzések alkalmával is tudom teljesíteni, a 10 kilométereket pedig simán 60 percen belül/alatt futni. Ez számomra nagyszerű teljesítmény, hatalmas fejlődést.

Közhelyesnek hangzik, de mondhatom azt, hogy ezt tudja Szabó Gábor, fel tud építeni egy anyafutót nőt is.

A súlyom 68 kg (172 cm vagyok) és az alakom is olyan, amellyel meg vagyok elégedve – két gyermek után dolgozó anyaként – az elmúlt 25 év alatt nem volt példa. Persze az eredmények is megjöttek ezzel párhuzamosan. Mi kell ehhez ? Elszántság, támogató férj és család, egy jó edző, jó futótársak, kitartás és futás iránti szeretet. A futás során megismertem önmagam, meg sem gondoltam mire vagyok képes, hinnem kellett magamba, illetve meg kellett tanulnom magamban hinnem. Gábor mindig bíztat, és fontos tanácsokkal lát el. Fontos a keresztedzés, amit szintén Gábor javasolt, ezért heti szinten 3×30 percet pilates online órán gyakorlok és heti szinten kétszer edzem még infratrainer gépen. Ez nagyon kardió edzés a futás mellett, mert amellett, hogy szintén hatékony, segít az izmok lelazításán, a izomláz enyhítésében, erősíti a szívet, jó hatással van a keringésre és nem mellesleg láthatóan izzadsz.. 🙂

Célok még vannak előttem, remélem, hogy lesz erőm, egészségem, hogy meg tudjam valósítani. Azóta, azért az edzések alkalmával is futok, már 10-15 kilométer között és ismerkedem a hosszabb távú futásokkal. Úgy érzem, a 2 óra körüli félmaratonokat már az edzések alkalmával is tudom teljesíteni, a 10 kilométereket pedig simán 60 percen belül futni. Ez számomra nagyszerű teljesítmény.

Amire büszke vagy:

2022. év Aldi női futógála 10km: 51 perc
Vivicitta félmaraton: 2:01:46
Wizzair félmaraton: 1:58:41

Ahol megtalálsz:

Strava: https://www.strava.com/athletes/27333640
instagram: https://www.instagram.com/tothgaradandi/