Tímár Dávid

A folyamatosan újrakezdő

Legjobb eredmények

Félmaraton: 1:25:53

Maraton: 3:07:12

800 méter: 2:02 (országos diákolimpia V. korcs. III. hely)


Mióta futsz?

1996-ban születtem. Versenyekre már általános iskolás koromban is jártam, versenyszerűen 14 és 18 éves korom között atletizáltam.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

A bátyám atletizált (3000 méter akadály volt a versenyszáma) és az ő esküvőjén jött oda hozzám az edzője, hogy én nem akarom-e kipróbálni a futást. Így kezdtem el az ARAK-nál először rövidtávot futni, majd viszonylag gyorsan kiderült, hogy a 800 méter sokkal inkább nekem való. Azóta már ultrákat futok, úgyhogy a 60 métertől kezdve a maraton feletti távokig mindenben kipróbáltam már magam. 

Azért ajánlom másnak is a futást, mert:

  • Rengeteg új helyet lehet felfedezni, én pl. nyaralások alkalmával igyekszem minél többet futni, mert rövid idő alatt lehet nagy területet bejárni
  • Új embereket lehet megismerni
  • Néha viszont pont az a jó, hogy egyedül lehet lenni 1-2 órára
  • Büntetlenül lehet többet enni

Mit csinálsz a futáson kívül?

Pénzügyi elemzőként dolgozom, valamint a családi vállalkozásból is kiveszem a részem (gyümölcstermesztéssel és -értékesítéssel foglalkozunk).  

Szeretek síelni, snowboard-ozni, motorozni, utazni, valamint sokat foglalkozom zenéléssel, zeneírással, koncertezéssel.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Edzeni sokkal jobban szeretek úgy, hogy kifutom magam, nem csak “ténfergek”, és ez szerintem a fejlődés szempontjából előnyös. Edzés után a regenerációhoz szeretek jéghideg vízzel lezuhanyozni, ez még egy nagyon kemény megterhelés után is egyből új életet lehel belém.

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

Az első versenyem, amire biztosan emlékszem, 5 évesen volt Agárdon a Szilveszteri Pezsgőfutás 5 km-es távján. 4 éven keresztül minden évben sikerült elhódítanom a legfiatalabb induló díját, majd sajnos 9 éves koromra kiégtem, megjelent a fiatalabb generáció.

Van-e kedvenc futóútvonalad?

Sok helyen van olyan futóútvonal, amit szeretek, de ha választani kéne, a Velencei-tó mellett van egy 15 km-es köröm, amit már legalább 100x lefutottam és nagyon szeretek.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

A verseny előtti este a tészta egy sörrel jellemző menü szokott lenni. Egyébként csak igyekszem a verseny előtti napokban minél többet pihenni, és mindent előkészíteni, hogy a verseny előtti este és a verseny napján már ne kelljen plusz dolgokkal foglalkoznom.

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

Most az UB egyéni teljesítése a fő cél. Ha sikerül, akkor még nem tudom, hogy mi fog újra motiválni az edzésre. Amikor éppen elérem egy célom a futásban, és még nincsen következő, akkor egy pillanat alatt át tudok állni a heti hét edzésről a nulla km-es hetekre vagy akár hónapokra – ezért is a “folyamatosan újrakezdő” jelző.