Sportolj a levegőben!

Az aerial sportokkal kb. 1 éve ismerkedtem meg, amikor jóga órákat kerestem, és így találtam rá az air jógára. Annyira megtetszett, hogy felfüggesztett eszközökkel (silk, hammock) ki lehet bővíteni a mozgástartományt, hogy kipróbáltam más órákat is, pl. air fitness, air pilates, sőt, a légtornával is ismerkedtem (pl. karika). Futóként csak ajánlani tudom bármelyik aerial sportot, mint keresztedzés, de bárkinek szívesen ajánlom, aki szeretne változatosabb, izgalmasabb mozgásformákkal ismerkedni. S hogy miért jó a léleknek is az aerial? Többek között erről is beszélgettünk Gulyás Lara Dorottyával, aki jelenleg 2 stúdiót is vezet Budapesten.

Az aerial sportokról, mozgásról egyre többet hallhatunk, egyre ismertebb a hagyományos sportok, fitnesz, jóga mellett. Te hogyan ismerkedtél meg vele, hogyan kezdődött ez a „szerelem”?

Lara: Eredetileg közgazdász vagyok, de mire lediplomáztam, kiábrándultam belőle. 2012-ben személyi edzőként dolgoztam egy 16. kerületi egészségközpontban, ahol a fitnesz mellett mozgásszervi rehabilitációval is foglalkoztunk. Komplex szolgáltatást nyújtottunk, teljeskörű állapotfelmérés után lehetett csak elkezdeni edzeni. Sokan gerincsérüléssel, sportsérülésekkel kerestek meg minket. Később sportszakmai vezető, majd igazgató lettem. 2014-ben új módszereket keresgéltem, így találtam rá youtube-on az air jogára.  Annyit tudtam róla, hogy norvég találmány és eszközökre, felfüggesztéses rendszerre épülnek a mozgások.

Mi az, ami miatt tovább léptél és oktató, majd stúdióvezető lettél?

Lara: Megismertem a „Born to fly academy”-t, akik Európa szerte rendeznek körutakat. A müncheni alapképzésükben vettem részt, majd ezután bővítettem az ismereteimet és az eszköztáramat. Az air joga volt az első, hammock-kal, később silk-kel, majd mellé jött a pilates is. Elvégeztem az air joga oktató képzést és 2016-ban béreltem ki az első termet. Már akkor rengeteg vendégem volt, így a váci úton is lett egy termünk. Nagy örömömre folyamatosan tele volt mindkét hely, így 2017-ben önálló stúdiót alapítottam a Bajcsy úton, majd 2019-ben a Dohány utcában is, ahol főként légtorna órák vannak. Időközben elvégeztem a mesteroktató képzést is, így én is oktathatok. Országszerte vannak tanítványaim, akik tőlem tanultak. Rengeteg újdonság van az aerial-ban is, mint minden más sportban, ezeket követem és folyamatosan tanulok. Az új eszköz, amivel ismerkedem, a Reformer, melyet szeretnék beépíteni a pilates órákba, ez az egyik tervem 2022-re.

Milyen módokon kötődsz még a sporthoz, mozgáshoz?

Lara: gyerekkoromtól úsztam, s mivel sporttagozatos általános iskolába jártam, kicsi koromtól kezdve ritmikus sportgimnasztikáztam, emellett atlétizáltam. Tinédzserként kezdtem triatlonozni, rendszeresen voltak edzéseim. Sajnos 14 éves koromban elvesztettem édesanyámat, ami nagyon megviselt. Ezekben az években sok változás történt az életemben, ami miatt szociális fóbiám alakult ki, és akkor kezdtem el futni, ami nagyon sokat segített. A korábbi párom is elkezdett triatlonozni, ez adott löketet a személyi edzői karrierhez. 2012-ben lettem testépítő és fitness edző. Később lett egy sérülésem, ekkor ismerkedtem meg a jógával. Leginkább a Bikram-hatha jógát kedveltem. A triatlon már csak hobby szinten maradt meg, nagy álmom egy Ironman. A futás pedig kisfiam érkezésével családi programmá vált, kisfiunkkal és férjemmel együtt járunk futni, és persze a kutyáink is jönnek velünk.

Miért jó az air joga, miért ajánlod sportolóknak is?

Lara: az air jogának két irány van: az egyik jóga alapokra, a másik pilates alapokra épül. Mindkettő a belső erőközponttal dolgozik. Ezért is jó futóknak, mint keresztedzés, mivel a futással ellentétes irányú mozgásforma. Emellett komplex mozgás is, mivel sima jógán nem valósul meg a core izmok ilyen mélységű vagy típusú edzése. Segít megtanulni koncentrálni, hiszen nem mindegy, hogy egy-egy gyakorlatsort milyen sorrendben végzünk el. Nagyon kell tudni tartani a fókuszt, akár a légzést, akár a mozdulatokat tekintve, főleg a levegőben, ahol egy-két méterre lebegünk a föld fölött.

Miben más a Te aerial világod, akár az órák, akár az oktatás? Milyen új, vagy más szemlélettel rendelkezel?

Lara: az én oktató képzésem abban más, hogy hozzám csak edzők jöhetnek. Ugyanúgy felnőttképzésnek számít, de előképzettség szükséges hozzá, mivel az aerial jóga rehabilitáció elősegítését támogató mozgásforma és így a mozgásszervi rehabilitációt is beleveszem a képzésbe. Szakmailag jóváhagyott tananyag szerint oktatok. Leginkább az ülő életmód káros hatásainak javítására épül a képzés és a mozgásanyag is. Vannak olyan, nemzetközileg is elismert 2 napos képzések, amelyek adnak oklevelet, de nálunk írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsga is van a 200 órás oktatás után. Mivel nagyon látványos sport, sokan szeretik, de fontos, hogy az oktatók felkészültek legyenek, egyrészt a biztonság, másrészt egészségügyi szempontból is. Egy oktatónak az is feladata, hogy megtanítsa a belső erőközpont helyes használatát, ami a sportban, de a mindennapi mozgásban is elengedhetetlen (pl. helyes légzés, testtartás, erőkifejtés a gyakorlatok során). Ami számomra az egészség megőrzésen és a biztonságos környezeten túl fontos szempont és ez ad egy plusz látásmódot, hogy az aerial mozgásnak van egy nagyon erős pszichés hatása is. Például segít megtanulni elengedni és a hátunk mögött hagyni dolgokat. Ez a futásban és az air jogában is hasonló. Ami még plusz lehet az aerial-ban, hogy viszonylag könnyen lehet sikerélményt szerezni, az ember egy gyakorlatsor elvégzése után ki tudja mondani, hogy erre képes vagyok. A sportban sokszor hosszabb idő alatt és több energiával lesz csak eredmény, itt hamarabb jön a sikerélmény, katarzis. Pár hét alatt is magazbiztossá tud válni az ember, s ezáltal szívesen jön újból. Számomra nagyon fontos, hogy az emberek jól érezzék magukat az óráimon és igazi közösség jöjjön létre. Úgy érzem, ez sikerült is, mára kb. 1500-an vagyunk a facebook csoportunkban, és szép barátságok is szövődnek a tagok között. A férjemet, Endrét is közvetve az air jógának köszönhetem, mert egy hammock-ot rendelt anno a kislányának.

Ahogy látom a munkádat az óráidon, vagy olvasom a posztjaidat, tele vagy energiával, lelkesedéssel, tervekkel, mindemellett maximálisan odafigyelsz az emberekre, név szerint ismersz szinte mindenkit. Hogy sikerül így csinálni, mi a titkod?

Lara: néha magam sem tudom, de egyrészt szeretem, amit csinálok, másrészt támogatást is kapok. Endrének nagyon sokat köszönhetek, a táborokat, fotós workshopokat is együtt csináljuk. Maximálisan számíthatok rá, de ez mind igaz az oktatókra és az egész csapatra is, elmondhatom, hogy baráti viszonyban vagyunk.  Nagyon erős a csapat összetartás, az egész közösség olyan, mint egy kis család. Vannak, akik a kezdetektől, 2016 óta járnak hozzám, sőt, sportegyesületet is alapítottunk. Tulajdonképpen az volt a cél, hogy ne csak egy sport legyen az emberek életében, hanem egy életstílus, amelyet a mindennapi élet más területein is tudnak hasznosítani, be tudják építeni a mindennapokba.

Szeretettel várok mindenkit az óráimon jövőre is!

Cikk: Cseke Lilla