„Sírni csak a győztesnek szabad!”

interjú Réz Eszterrel, a Korinthosz 80 idei női győztesével

Szabó Gábor: Kedves Eszter, rólad még az ultrában jártas futók is csak maximum annyit tudtak, hogy „egész ügyes”, valahogy a verseny győzelmek elkerültek. Most végre megtört a jég, ami egyébként ezen a versenyen kulcsfontosságú elem. 😊 Mesélj kérlek pár szóval az utóbbi évekről, szerintem sokakat érdekel, hogyan lehet a K80-ra így felkészülni.

Réz Eszter: 2020 óta a Sashegyi Gepárdok csapatát erősítem. Az ezt megelőző 1-1,5 évben Ispánki Zoltán segítette a felkészülésem akire nagyon jó szívvel gondolok vissza. Sokat köszönhetek neki.

Az elmúlt majdnem 3 év a gepárdoknál valóban nagy változást hozott az életembe. Most érzem azt igazán, hogy tudok és szeretek futni. Évről évre nőtt a mennyiségi és minőségi munkák száma és én ezt egy percig nem bántam. Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy sokkal több mindent elbírok annál, amint eddig hittem. Versenyeken viszonylag kevés alkalommal találkozhattak velem, mert nem vagyok versengő alkat. Inkább örömfutó. Valószínűleg ezért történhetett meg az, hogy igazán egyik alkalommal sem érvényesült az az edzésmunka, amit a futásba fektettem. A jövőben ezen szeretnék változtatni.

Természetesen ez nem kevés belső vívódást okozott/okoz a mai napig és az idei Korinthosz 80 pont ezért érkezett nagyon jókor. 2019-ben voltam ott először és első futásra szerelem volt. Az 5. helyen végeztem és végig olyan flow élmény hatása alatt voltam, ami mai napig visszaköszön. Tudtam, hogy egyszer szeretnék visszamenni és ezt újra megtapasztalni.

Az idei Ultrabalatonon trióban elsők lettünk a Sashegyi Gepárdinák csapatával, plusz van két páros Ub-teljesítésem és két Piros 85-öm is. De az tény, hogy jobban szeretek edzésen futni, mint versenyezni…

…és azt is inkább ha lehet reggel és egyedül zongorázod le. 😊 Mi volt a versenytaktikád, milyen élmények értek futás közben?

Tudatosan, tartalékolva kezdtem, próbáltam vigyázni magamra. Nem érdekelt, hogy hányadik vagyok, csak arra figyeltem, hogy folyamatosan frissítsem és hűtsem magam. Szerencsére ez jól ment, semmilyen problémám és holtpontom nem volt. Féltávnál találkoztam az egyik gepárd csapattársammal, aki azt mondta, hogy jó helyen vagyok, s szerinte előrébb is juthatok. Ekkor feleszméltem, s megindultam előre, elkezdtem előzgetni. Keselyűsnél kerültem a negyedik helyre, majd ötven kilométernél lettem harmadik, s Bogyiszlónál szóltak, hogy nyolc percre van tőlem a Stefanovits Anna, Horn Zsanett kettős. Ekkor még jobban rákapcsoltam, s tizenöt kilométerrel a cél előtt előztem meg őket. Szerencsére volt még bennem annyi tartalék, hogy fel tudtam gyorsulni. Tisztában vagyok vele, hogy ennél jobb idővel is nyertek már a női mezőnyben, de ebben a melegben ez volt az észszerű. Kíváncsi vagyok, mennyi lett volna az annyi, ha ideálisak a körülmények.

A frissítés rendben ment? Nagyon sok futónak volt gyomor- és egyéb problémája. Neked volt bármilyen gondod a verseny alatt?

A frissítést nem bonyolítottam túl. Óránként 1 gélt és 2 db sótablettát ettem meg. Valamint 1 liter folyadékot (vizet) ittam meg. A Sponser és a High5 termékeit nagyon szeretem.

Mik a jövőbeli tervek, hol láthatunk még futni?

Egyelőre száz kilométerig akarok felmenni, s a célom, hogy gyorsuljak. Amikor elérem a százat, meglátom, hogy megyek-e feljebb. Konkrét verseny nem nagyon van kitűzve, de a Suhanj6!-on a jó hangulat miatt várhatóan indulok augusztus végén, egy futó-barátnőmmel párban. Az őszi versenyeket még nem gondoltam át.

A címben szereplő idézet pontosan illik rád, mit éreztél, amikor átfutottál a célkapun?

Igen, kicsit elérzékenyültem, hiszen egy ilyen hosszú verseny nem csak fizikálisan de mentálisan is nagy terhet rak a futók vállára. Célba éréskor jön egy megkönnyebbülés, és a boldogsággal vegyes eufória, hogy megcsináltam! Barátaim és a párom is a célban vártak, ami szintén nagyon megható volt.

Vártunk nagyon, nekem nem sokkal a célba érkezésem után mondták, hogy mindjárt itt van Eszter, és vezet a versenyben. Azt hittem rosszul hallok, de nagyon örültünk 😊 További hasonlóan szép sportsikereket kívánunk Neked. Hajrá Eszter!