PIPU: hosszú futások stressz, elvárások és kötöttségek nélkül

Ingyenes lehetőség, amelyet évek óta önkéntesek szerveznek. – a Csupasport cikke – 2022.01.05.

Kilencedszer rendezték meg a Polythlon triatlonegyesület közösségi futását, a PIPU-t. Az esemény évről évre egyre nagyobb számban mozgatja meg a futni vágyókat, és idén az Ötpróba-rendszerbe is bekerült.

Egy éve adománygyűjtést is hirdettek az esemény szervezői, ami olyan jól sikerült, hogy ezúttal sem hagyták ki az alkalmat. Molnár Tamással, a Polythlon ETK edzőjével, sportszervezőjével beszélgettünk a PIPU múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

– Honnan ered a PIPU, és miben változott a kezdetektől napjainkig?
A PIPU, vagyis a Polythlon InfoPark Ultramaraton két korábbi polythlonos triatlonos és Ironman-teljesítő, Bérczi Kristóf és Margull Dániel nevéhez fűződik. Kristóf a harmincadik születésnapján szeretett volna harminc kört futni az Infoparkban, ami körülbelül hetvenöt kilométer – egy kör két és fél kilométer –, és lehetett hozzá csatlakozni, hogy ne egyedül körözzön. Ebből egy olyan futóeseménnyé nőtte ki magát a kezdeményezés, amelyen bárki bármennyit futhat, saját tempójában. Ingyenes lehetőség, elvárások és kötöttségek nélkül, amelyet évek óta önkéntesek szerveznek. Vannak extrák is, például biztosítunk zuhanyzási lehetőséget, zárt öltözőt és gazdag kínálatú „batyus” frissítőasztalt. 2018-ban, amikor először vettem részt rajta, még nyolcvanan-százan voltunk, tavaly százhúszan, idén pedig abszolút rekordot döntöttünk a kétszáz résztvevővel.

Tavaly meghirdettünk egy jótékonysági gyűjtést, amire rengeteg tartós élelmiszer, meleg ruha és használt sportszer érkezett a futók felajánlásából, melyeket alapítványok számára ajánlottunk fel. Ezzel hagyományt teremtettünk, idén is hasonlóan sok adomány érkezett a résztvevőktől.

– Mi a titka az eseménynek, amelynek köszönhetően évről évre egyre több embert vonz?
Korábban inkább a BEAC triatlonos szakosztályának sportolói, a polythlonosok körében volt népszerű, de a BEAC futócsapata, a Sashegyi Gepárdok növekedésével egyre több „gepárd” is megjelent a PIPU-n. A Sashegyi Gepárdok nagyon színes futócsapat – vezetőedzője Szabó Gábor –, egyaránt vannak a tagok között rövid- és hosszútávfutók, félmaratonisták, maratonisták, és az elmúlt években több ultrafutó is csatlakozott hozzánk, vagy vált ultrafutóvá a csapatban. A PIPU már a hivatalos „gepárdos” edzésterv része, így emiatt sokan jönnek a csapatból, de a Facebooknak, a közösségi médiának köszönhetően egyre nő a külsősök száma is. Szerintem a szuper feltételek és a jó hangulat a PIPU titka: a versenyzéssel járó stressz nélkül, közösségben lehet futni félmaratont, maratont vagy év végi hosszút, akár első ultrát, így mindenki talál magának megfelelő távot és a teljesítéshez futópartnereket is.

Fotó: Váry Krisztina

– Mint edző és sportszervező nemcsak a PIPU háttérmunkáiban veszel részt, te magad is aktívan sportolsz.
Így igaz, 2018-ban az ELTE hallgatójaként kerültem a Polythlonba, azóta sportszervezőként és edzőként dolgozom. Részt veszek pályázatírásban, triatlonos ügyek intézésében, és a külsősökkel is én tartom a kapcsolatot. Kiskoromban víziszonyos voltam, de megtanultam úszni, később aktívan fociztam, gimnazista éveim alatt tájfutottam is. A kerékpározás és úszás mellett elkezdtem futni, így jött a triatlon.

Számos versenyen vettem részt, két alkalommal teljesítettem az Ironmant is. Elmondhatjuk, hogy a sporté a főszerep az életemben.

A párom szintén a BEAC-on edző, sportszervező, mint én, és ő is sportol, triatlonozik. Hálás vagyok, hogy olyan társam van, akivel mind a munkában, mind a sportban tudjuk motiválni és támogatni egymást.

Fotók: Váry Krisztina

a Csupasport cikke – 2022.01.05.