Marosi Bence

félmaraton: 1:18:32
maraton: 2:49:50
10k: 36:11
5k: 16:50

Mikor és miért kezdtél el futni?

1990-ben születtem, 2015 óta futok, amikor is január végén kitaláltuk egy barátommal, hogy megcsináljuk az IronMant.

Miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Nincsen szuperszofisztikált válaszom, egyszerűen jó dolognak tűnt, hogy egyesek 10-20 km-eket le tudnak futni és “bárhova” könnyen eljutnak futva is. A jobb kondi, egészségesebb életmód motivált eleinte. Hogy most miért ajánlanám? Ezer oka van, mindenki másért szereti. Szellemi feltöltődés, kikapcsolódás, világlátás, egészségmegőrzés, fittség, állóképesség és keringés javítása, társaság, közösség, sikerélmények, meditáció, rendszer, határok feszegetése. Számtalan dolgot jelenthet a futás, és nem kell csak egyet választani ezek közül! 🙂

Miért választottál edzőt, és szerinted miért jó edzővel futni?

Sok évig tartott nekem, amíg ide eljutottam, az első 7 évemben edző nélkül, saját örömömre és belátásom szerint futottam. Ami végül átbillentette a mérleget az két tényező volt. Az egyik, hogy hívott egy barátom a csapatába (a Gepárdokhoz), a másik pedig, hogy sokan rágták a fülemet azzal, hogy érdemes lenne foglalkozni a futásban rejlő lehetőségekkel.

Egyedül vagy csoportosan szeretsz futni?

Mindkettőt szeretem. Más a helyük, szerepük, ahogy két különböző zenének, ételnek, programnak. Mást adnak nekem.

Aszfalt vagy terep? Te melyikre szavazol, melyiket kedveled jobban és miért?

Megint nem tudok választani. Aszfalton a pörgést, a jó tempót, az összemérhetőbb eredményeket, versenyek esetén a várost, a szurkolótábort és a kiszámíthatóságot szeretem. Terepen a természetet, a változatosságot, a gyönyörű kilátásokat és mellette az erdő apró szépségeit, illetve azt a különlegességet, ahova eljuthatok a terepfutás által.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Fúha… Vezetek egy startupot, kondizom, bringázom, fotózom (azt futás közben is :D), nagy terveket szövök, hobbi projektekbe fektetek energiát, mint amilyen a Groove Trails instant túra mozgalmunk is.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Szerintem nincs ilyenem. 🙂 Van egy tagadhatatlan tehetségem a futáshoz, ami néha áldás néha átok, de az adottság, önmagában nem sokra elég. Versengő vagyok, így motiválnak mások eredményei is. Kitartónak gondolom magam és időről időre hajlamos vagyok feszegetni a határaimat. Ugyanakkor ezek közül sok jellemző a csapat többi tagjára is, akik szintén szuper futók, így semmi titkos vagy nagyszabású dolgot nem tudok, amit ők ne tudnának. Tudom azt, hogy hogy kell egészséges lelkülettel futni, se nem kényszeresen túltolva, se nem elsunnyogva az edzéseket. Ezt az egyensúlyt néha nehéz megtalálni.

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

A 2015-ös Vivicittá, és nagyon élveztem, mert az első félmaratoni távú futóversenyem volt, és roppant büszke voltam az 1 óra 39 perces időmre.

Van-e kedvenc versenyed és ha igen, miért?

Változó, hogy éppen mi vonz. Lehet ez magashegyi ultra is (amin még sosem voltam, de nagyon szeretnék), de egyszerű városi 10 km-es aszfaltos síkfutás is, ha éppen ott szeretnék PR-t futni. Vonz az újdonság futásban is, de nem kényszeresen. Szívesen futom újra a fővárosi versenyeket amellett, hogy közben történelmi helyszínekre (Athénba), vagy éppen határon túli csúcsokra is vágyom.

Van-e kedvenc futóútvonalad, és ha igen, miért?

Egy konkrét útvonalam nincsen, de az Erzsébet-kilátóhoz már legalább százszor felfutottam különböző ösvényeken terepem és aszfalton egyaránt.

Mi a futómottód, vagy futófilozófiád?

Nincs ilyenem. 🙂 Lehet, csak úgy “lóg a levegőben” a futásom…? Majd elgondolkodom rajta.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Babonám nincs, de egyre tudatosabban. Az edzés felkészítés részt Gáborra hagyom, én inkább az étkezés, a mentális felkészülés (pálya virtuális bejárása, elképzelése, “megélése”), illetve a megfelelő fizikai ráhangolódás (ruhaválasztás, nyújtás, masszírozás, feltöltődés) részét fogom meg a dolognak. Persze csak ha komolyabb terveim vannak az adott versennyel.

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

1500 métertől 50 km-ig szeretnék PR-t futni még… Emellett kijutni a Skyrunning vagy a Vertikál világbajnokságra. Tudom, könnyen szinkronba hozható tervek ezek, de hát mit tehetnék, ilyen sokoldalúan állok a futáshoz. 🙂

Amire büszke vagy: legjobb eredmények (10 km, fm, maraton, stb.)

Inkább arra vagyok büszke, hogy évek óta örömmel és egyre komolyabban futok. Az időeredmények és helyezések mögött annyi változó van (milyen a mezőny, az időjárás stb. stb.), hogy nem érdemes az enyéimmel foglalkozni, nem vagyok profi futó, csak egy lelkes amatőr. Sok dolog volt, amire büszke voltam, amikor megcsináltam, de idővel ezek jelentőségét átértékelem. 🙂

Ahol megtalálsz:

https://www.strava.com/athletes/8317760
https://www.facebook.com/marosib/