Könyvajánló

Könyvespolc – futós könyvek, nem csak futóknak

Szeretnél többet tudni a futásról? Szeretnél felkészültebb lenni? Vagy kikapcsolódnál, és szívesen olvasnál futós történeteket? Az alábbi ajánlóban összegyűjtöttünk pár hasznos könyvet, amelyek segíthetnek akár tudatosabb futóvá válni, akár szórakoztatva új ismereteket gyűjteni. Jó olvasgatást!


Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek

Nagyon hasznos könyv, mindenkinek érdemes elolvasni. Érinti a sarkalatos témákat, amellyel egy futó/sportoló találkozhat a mindennapjai során: teljesítménytől való szorongás, önbizalom, motiváció, sérülés, edzővel való munka. Kiváló sportpszichológus szakemberek írnak a témákról, közérthető módon, így könnyen emészthető módon kapunk választ a kérdéseinkre. Hobbifutóknak, profi sportolóknak, egyedül vagy csapatban futóknak, edző nélkül vagy edzővel készülőknek is rengeteg hasznos gyakorlati tanácsot nyújt. (Cseke Lilla)


Győztes gondolkodás

Egy olyan könyv, amelyet azok is bátran kézbe vehetnek, akik nem sportolnak, viszont szeretnének magabiztosabbak, sikeresebbek lenni. 11 olyan lépést vesz végig, amelyek segíthetnek a kitűzött célok elérésben, a stressz és a konfliktusok kezelésében, új szemléletmód megtalálásában, önbizalom növelésben. Közérthető módon ír fontos elméleti kérdésekről és számos gyakorlati példát is hoz hazai és külföldi sportolók életéből. Ezeken a példákon keresztül megismerhetjük mások szokásait, tanulhatunk belőlük, hogyan hozzuk ki magunkból a maximumot úgy, hogy közben pozitívan éljük meg a mindennapokat. (Cseke Lilla)


A légzés ereje

A légzésnek rendkívül nagy szerepe van a jó teljesítmény elérésben, mégis keveset foglalkozunk vele. Sokszor nem is tudjuk, hogy az adott probléma hátterében épp a nem megfelelő légzéstechnika áll. Máshol keressük az okokat, holott a megoldás sokszor kézenfekvő: lélegezz! De hogyan? Mert nem mindegy. Ebben tud hatékony segítséget nyújtani ez a könyv, amely nem csak futóknak, sportolóknak szól, hanem mindenkinek, aki szeretne javítani életminőségén. Megismerhetjük a krónikus túllégzés során fellépő tüneteket, és számos gyakorlati példát kapunk ezek leküzdésére. A Buteyko-technikára alapuló programmal elsajátíthatjuk a megfelelő légzéstechnikát, ezáltal javul az egészségünk (pl. asztmás tünetek megszűnése, jobban alszunk), növekszik az állóképességünk és teljesítményünk. (Cseke Lilla)

Christopher Mcdougall - Futni születtünk

“A Futni születtünk (Born to run) világszerte igen népszerű, többek között a New York Times bestseller listájára is fölkerült. Legnagyobb erénye a sokoldalúság: megismertet a Mexikóban élő tarahumara indiánokkal, az amerikai ultrafutó társadalommal, a szerző futással kapcsolatos egészségügyi problémáival, de szó esik az emberi faj kialakulásáról és fejlődéséről is, amelyben döntő szerepet játszott a fajunkra jellemző lassú, ám kitartó futás. A szerző megközelítése egyszerre személyes és tudományos; az egyéni sorsok pontos és empatikus leírása mellett ismerteti a tudomány aktuális állását is az emberi fiziológiáról, táplálkozásról és az őstörténetről; a könyv erénye, hogy még a tudományos leírások is hallatlanul izgalmasak.
– Hogyan nyerhette meg az egyik legnehezebbnek tartott száz mérföldes hegyi versenyt egy hatvannégy éves indián, autógumiból és bőrszíjakból készült saruban?
– Hogyan lett egy unatkozó vízimentőből alig másfél év alatt Amerika legjobb női ultrafutója, aki az első százmérföldes versenyén abszolút második lett?
– Miért szakította meg ígéretes, hatalmas jövedelmet ígérő karrierjét egy bokszoló, hogy örök életveszélyben, magányosan fusson a Barrancasban?
– Hogyan éli meg egy hagyományőrző indián törzs a drogkartellek terjeszkedését?
– Hogyan tud a könyv szerzője, akit korábbi sérülései miatt a legnevesebb specialisták is lebeszéltek a futásról heti 120 kilométert futni egy új edzésmódszer és étrend segítségével?”

“A Futni, enni, élni lapjain Scott Jurek úgy mesél az életéről és a pályafutásáról élsportolóvá és vegetáriánussá válásáról, hogy minden futó töltekezhet belőle, bárhol tart is a futásban. Beavat első futóélményeibe (utált futni), és leírja az utat, amely világversenyeken induló, rekordokat sorra döntő ultrafutót csinált belőle.
Elbeszélése nemcsak azt bizonyítja, hogy vasakarat munkál benne, hanem fontos tévhiteket is eloszlat. Könyve bővelkedik a kitartás és a versenyszellem határait feszegető, már-már hihetetlen epizódokban, és lenyűgöz tudományos felkészültségével, akárcsak könnyen megvalósítható gyakorlati tanácsaival; ez utóbbi csoport részét képezik kizárólag növényi alapú, saját receptjei is. A Futni, enni, élni mindenkit arra buzdít, hogy ne álljon meg félúton, jusson el a célig, akár első futására indul, akár étrendjén kíván változtatni, akár csak egyszerűen szeretné megtudni, hogy mire képes.”

“A korai elhalálozás tizenöt vezető okaként ismert betegségek például a szívbetegség, a rák, a cukorbetegség, a Parkinson-kór, a magas vérnyomás és egyebek évente több millió ember életét követelik. Dr. Greger tudományos bizonyítékokkal alátámasztott tanácsait követve megtudhatod, mely ételek fogyasztása javasolt, és milyen életmódbeli változtatásokkal segítheted elő a betegségek megelőzését, illetve az ellenük folytatott harcot, hogy tovább élhess.
A Hogy ne halj meg című könyv amellett, hogy megmutatja, mit egyél, hogy legyőzd a leggyakoribb halálokokat, bemutatja Dr. Greger napi jó tanácsait is azoknak az élelmiszereknek és tevékenységeknek a listáját, amelyeket tanácsos beépítened a napirendedbe. A gyakorlati, kivitelezhető tanácsokkal és a táplálkozástudomány meglepő, húsba vágó adataival pontosan ez az az orvosi javaslat, amelyre egy hosszú, egészségesebb élethez szükséged lehet.
Fedezd fel azokat a módszereket, amelyekkel tudományosan bizonyítottan megelőzheted és visszafordíthatod a betegséget!”

Varga Balázs - Fehérjemítosz

“Növényi sporttáplálkozás a gyakorlatban. Tudományos alapokon, fikciótól mentesen!
Miért tud egy sportolónak több energiát biztosítani egy megfelelően beállított növényi alapú étrend? Valóban lehetséges masszív izomzatot építeni csak növényi étrenden? Tényleg lehet fogyni kalóriaszámolás nélkül?
A Fehérjemítosz átfogóan, tudományos alapokon foglalkozik a növényi alapú sporttáplálkozással. Világosan és közérthetően mutatja be, milyen élettani összefüggés van az étrend és a sportteljesítmény között. Nem csak sportolóknak szól, hanem minden olyan embernek, aki szeretne szálkás és egyben izmos testet elérni megkötések nélkül. Végre egy könyv, ami utat mutat a sok táplálkozási étrend útvesztőjében és ismerteti, hogy az egészséges étkezés nem a kalóriaszámolásról szól.
Ez a könyv nem csak sporttáplálkozással foglalkozik, számtalan étkezéssel kapcsolatos tévhitet és mítoszt oszlat el, megannyi hasznos és szükséges tanáccsal szolgál.”