Garai Ágnes Szonja

A teniszező gepárd

félmaraton: 1:22:43
maraton: 2:58:32

1985-ben születtem, 2011 óta futok.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Egész életemben sportoltam. 12 éves koromtól kb. 20 éves koromig versenyszerűen teniszeztem, napi 4-5 óra edzéssel, hétvégi versenyekkel, ami mellett magántanuló voltam. Ebbe kicsit kiégtem, kimerültem, főleg mentálisan, így az egyetem alatt fokozatosan abbahagytam a versenyzést. Ezt követően volt pár év, amikor kicsit elpunnyadtam. A teniszt nem akartam folytatni, aerobikozni jártam, de hamar rájöttem, hogy nekem ez kevés. Mindkét bátyám komoly futó múlttal dicsekedhet, mindig is felnéztem rájuk, és csodáltam a teljesítményüket, eredményeiket, ezért komoly inspirációt jelentettek, hogy belevágjak a hosszútáv futásba. ELTE-s hallgatóként találtam rá a Sashegyi Gepárdokra 2011 nyarán, és azóta is oszlopos tag vagyok. 🙂 A futás gyógyít lelkileg és testileg is (kivéve, amikor lesérülsz), fantasztikus miliője van a közösségnek, és ha valaki eredményorientált, szeret számokban gondolkozni, akkor a futásban megtalálhatja a sportját. Hóban, fagyban, tűző napon, aszfalton, terepen bárhol elő lehet kapni a futócipőt, és menni egy jót edzeni egyedül vagy társaságban.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Molekuláris biológus vagyok, és a Richter Gedeon Gyógyszergyárban dolgozom biotechnológia területen. Teniszezni szoktam eljárni, de már csak hobbiból, szórakozás gyanánt. A bicikli a legfontosabb közlekedési eszközöm, így elég sok km-t szoktam összegyűjteni bringával is, ami részben felér egy keresztedzéssel.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Nagyon állhatatos vagyok, és amit a fejembe veszek, azt általában végig is csinálom.

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

12 évesen az első tenisz versenyemen 2. helyezést értem el. Emlékszem, hogy nagyon boldog voltam, életem 1. nagy sikerének éltem meg, hogy kaptam egy érmet. 🙂 A futást tekintve már 12-14 éves koromban volt pár rövidebb utcai versenyem és diákolimpiám, amikor már sikerült felállnom a dobogó akár legfelső fokára is. 2011-ben futottam az 1. félmaratont, ezt tekintem a futásom igazi kezdetének. Még szerényebb időeredménnyel, de egyenletes tempóval teljesítve nagyon büszke voltam rá, hogy le bírtam futni 21 km-t. 🙂

Van-e kedvenc versenyed és ha igen, miért?

Több verseny is van, ami különböző okból fontos. De talán a félmaraton és maraton országos bajnokságot érzem a leglényegesebbnek az év során.

Van-e kedvenc futóútvonalad?

Inkább aszfaltfutóként a Duna partban vagy hegyi szerpentinben sosem lehet hiba, de fő a változatosság, szeretek új útvonalakat felfedezni.

Mi a futómottód, vagy futófilozófiád?

Nem adom fel.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Ideges vagyok, és izgulok, ami jót tesz. 😀 Verseny előtt 1-1,5 órával szeretek kiérni a helyszínre, hogy fejben ráhangolódjak, és nyugiba bemelegítsek.

Emlékezetes történet, anekdota, vicces vagy tanulságos sztori, amire szívesen emlékszel a futás kapcsán:

Ne induljak el 30 km-t futni úgy, hogy előtte nem eszem rendesen, mert rossz lesz. Nagyon. 😀 Egyszer pedig egy Szarvasűzők buli csapatban voltam, ahol egy férfi szakaszt kellett futnom. Előtte este ittam 2 pohár bort, amitől másnap a halálomon voltam, alig bírtam felállni, de azért a lefutottam a 10 kilimet, még 6 helyezést javítva is közben. 😀 Az ellenségemnek sem kívánok hasonlót. 😀 Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?Leginkább 10 km vagy annál hosszabb aszfaltos versenyek tartoznak a céljaim közé. Talán 1-1 terep is beleférhet.

Ahol megtalálsz:

Facebook
Strava
Edzésonline
https://hu.wikipedia.org/wiki/Garai_Ágnes