Futó anya vagyok – interjú Tóth-Garad Andreával

Andrea: Futó anya vagyok. Nekem az nagyon fontos, hogy két gyerekes anya vagyok, aki a gyerekek és a család mellett próbálja elérni a céljait. A családunkban mindig volt valami cél, -szüleim mindig tűztek ki maguk elé célokat, pl. családi házat építettek azt csinosítgatták ez bennem is megvan a családi életemben, de én ezt önmagamban próbálom is megtalálni. A futás segít testben, lélekben és szellemileg is fejlődni. Ezt apróságokon lehet tetten érni. Például már nem jön holtpont 3 km-nél. Van egy Nyíregyháza-Oros-Nyirpazony-Nyíregyháza kb. 18 kilométeres köröm, amit rendszeresen megfutok, amikor otthon vagyok, a szülővárosomban és egyre kevésbé érzem, hogy ez nem fog menni, bár az is nagy hajtóerő, hogy minél gyorsabban legyek túl a kutyák lakta részeken. Ez az önfejlődés, amiben edzőbával dolgozunk együtt, ugyanakkor türelemre és az alázatra is tanít. Engem nem izgatnak a versenyek – mert tudom, hogy megnyerni nem fogom őket -, én magamhoz képest szeretnék fejlődni.

Elképesztő változáson ment, megy keresztül a tested és az egyik legnehezebb feladat az életmódváltás, hiszen sok éves, évtizedes berögződéseket kell felülírni. Hogy tudtad ezt megcsinálni?

Engem mindenki egy telt alkatú lányként ismert, hisz 15 éves koromtól kezdve túlsúlyos voltam. 2007-2008-ban sikerült megszabadulnom a tizenéves koromban felszedett kilóktól –kalória számlálással, főként spinracing edzéssel – kitartásom alábbhagyott és kilók szépen lassan az évek alatt visszajöttek. 2014-ben született meg első gyermekem Milán, ami után egyértelmű volt, hogy valamit kezdenem kell magammal. Elkezdtem a kalóriaszámlálást és a sógorom javaslatára elkezdtem futni is. Szépen sikerült újra lefogynom, de megtartani sajnos nem sikerült teljes mértékben az ülőmunka és a sok kis elbújtatott extra kalóriák (étkezések) miatt. Azonban folyamatosan erősödött bennem, hogy hogyan kellene edzeni és étkezni, kvázi elkezdtem megismerni a testem működését. Második gyermekem Csenge Milla, 2020. tavaszán született meg azután kerestem meg Szabó Gábort, aki első körben olyan személyre szabott edzéseket írt, amely leolvasztotta rólam a terhességem alatt felszedett kilók nagy részét – 20 kg – majd félév alatt – természetesen odafigyelve az étkezésemre is. Mostanában bevezettem azt is, hogy délelőtt 10 és este 6 között eszem csak, vagyis 16 órát pihen az emésztésem. Gábor edzései, ha valaki kitartóan csinálja, rendkívül hatásosak és hasznosak is. Komplexen tud segít, mert járok hozzá masszázsra, valamint a cipőválasztásban is segített és megtanított a keresztedzések fontosságára.
Elkezdtem Pilates órákra járni, valamint RTM tornát is csinálok a szülés miatt szétnyílt hasfalamra. Kitartást is tanultam, mert nagyon sok belső élmény és külső beszólás akart visszalökni oda, ahol korábban annyit szenvedtem. A legutóbbi karácsonyi fotózáson érzetem úgy, hogy ilyen szeretnék lenni, hogy elértem azt a súlyt, azt a kinézetet, amit célul tűztem ki.

Milyen céljaid vannak még?

Szeretnék egy maratont lefutni, de ez még távoli cél, talán sikerülhet ősszel. Azonban a hosszú távú futásokat még nehezebben bírom, na nem a lábaim miatt, hanem a szétnyílt hasfalam miatt. Azért már vannak próbálkozásaim. Legutóbb a Velencei-tavat futottuk körbe ami közel 30 kilométer jelentett. A futás nagyon összetett mozgás, amiben többen inspiráltak pl. Norbi és Tamás, akik többszörös maratonisták és van egy kis közös „csapatunk” keresztnevünk rövidítéséből ANT run néven is. Amikor a családi elfoglaltságok mellett jut idő közös futásra, akkor Norbi könnyen rávehető egy kis futókalandra. Tamásnak nagyon hálás vagyok, hogy az első két órán belüli félmaratomon segített és együtt futottunk. Tavaly megízleltem az „Ultrabalaton” érzést az Ötpróbások csapatában, akinek a csapatkapitánya Kolozsi Erzsike aki több mint 70 évesen is aktívan sportol – ötpróbázik, félmaratonokat, maratonokat fut. Idén azonban saját 6 fős csapattal sikerült nevezni az Ultrabalaton versenyére, amelyben benne van a férjem is Gergő valamint futó barátaink, munkatársaink. De szeretnék egyszer a gepárdokkal is együtt futni az UB-n. 😎

Mit kapsz a gepárdoktól?

Nagyon sok inspirációt. Nekem lényeges volt, hogy belépjek a Sashegyi Gepárdok közé, mert fontosnak tartom, hogy a csapat tagja vagyok. Mivel Gábor írja az edzéseimet, ezért ide tartozom. Gábor edzései alapján nagyon sokat erősödtem fejben is, elmúltak félelmeim, hogy nem tudom lefutni távokat. Gyermekkorom óta hordoztam ezt magamban, hogy nem tudtam versenyeken teljesíteni – korábban úszásban – ez bizony a futásom során is megvolt, de még verseny sem kellett hozzá, elég volt egy adott táv, vagy egy adott edzés, amikor úgy éreztem „ez nem fog menni”. Gábor azonban mindig tudja, mikor kell több segítség, támogatás, edzéstervei jól felépítettek eddig és bízom benne, hogy a kitűzött céljaimat meg tudom valósítani az irányítása mellett.