Bódis Lívia

félmaraton: 1:38

1985-ben születtem és 2011 óta futok.
Harmincas éveim környékén főleg terepfutónak vallottam magamat. Jelenleg a sík vagy picit szintesebb aszfaltos futásokat kedvelem.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Fiatal felnőttként heti egyszeri alkalommal kocogtam kb 5 km-t elsősorban fogyás céljából. Aztán sportosabb társaságba kerültem, akiknek a hatására gyakrabban eljártam futni. Ebből nőtte ki magát, hogy edzésekre járok.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Beszerzőként dolgozok egy magyar tulajdonú audió-videó piacon működő kutató-fejlesztő és gyártó cégnél. Korábban triatlon versenyeken is elindultam, és szívesen megyek úszóedzésre illetve kerékpározok.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Versenyző alkat vagyok, nagyon szeretek egyénileg vagy csapatban versenyezni és 120%-on teljesíteni. Azonban az edzéseken elengedőbb vagyok magammal szemben.

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

A 2011-es firenzei maratonomat tekintem a futós pályám nulladik kilométerének, bár előtte is voltak versenyeim. Az első maratonom emlékezetes számomra, mert iszonyú csalódott voltam az elmaradt katarzis érzés miatt, amiről annyit olvastam élménybeszámolókban, de nekem a célba érkezéskor nem adatott meg.

Van-e kedvenc versenyed és ha igen, miért?

Van olyan verseny, amin már kétszer is futottam, de inkább szívesen regisztrálok olyanra, ami új számomra.

Van-e kedvenc futóútvonalad?

Én személy szerint nagyon szeretem a Normafa felfutásokat, és heti legalább egyszer a Margit szigeten körözök. Tipikusan az az ember vagyok, aki az ismert útvonalakon nem szívesen változtat, sőt ragaszkodik hozzájuk.

Mi a futómottód, vagy futófilozófiád?

Amikor nehezen indulok el futni, azzal győzködöm magam, hogy milyen jó lesz utána. Futás közben kitisztul a fejem és könnyen találok megoldást a problémákra, vagy kreatív dolgok jutnak eszembe. Kivéve, amikor feladatos edzést csinálok, mert akkor nincs agyam gondolkodni 🙂

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Kedvenc ruhadarabokat veszek fel versenyekre. Megszokott rutinok jellemzik a verseny előtti időszakot.

Emlékezetes történet, anekdota, vicces vagy tanulságos sztori, amire szívesen emlékszel a futás kapcsán:

2014-ben csatlakoztam először a Gepárdokhoz, aztán egy lakóhely váltás miatt elszakadtam tőlük, de 2019. májusban újra csatlakoztam. Egy emlékezetes tanácsot kaptam az egyik Gellért hegyi futás során Gábortól, amikor leszakadtam a többiektől, és igyekeztem utol érni őket, és a felfutást is befejezni. Gábor akkor azt mondta, hogy ne görcsösen ragaszkodjak a feladathoz, hanem inkább azon legyek, hogy a bolyommal együtt maradjak, ha kell csináljak shortcut-okat, hogy beérjem őket. Mert többet ér a csapatban együtt futás, mint maga a feladat teljesítése. Szóval azóta én is jobban alkalmazkodok, és már nincsenek magányos eltévedéseim a Sashegyen.

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

Gyakran elfog a vágy, hogy kellene egy “jó” maratont futni, de az ahhoz vezető hosszú, fárasztó edzésekhez már nincs kedvem. Így inkább egy jobb félmaratoni eredményt céloztam meg.

Amire büszke vagy:
félmaraton: 1:38

Ahol megtalálsz:
www.strava.com/tallinngirl