Barta Csilla

5 km: 19:35
10 km: 41:20
félmaraton: 1:32

1995-ben születtem, és 2020 óta futok.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

A futással való kapcsolatom még a gimnáziumban kezdődött, mikor a testnevelés tanárnőm rendszeresen elvitt iskolai futóversenyekre, ahova én csak a legjobb barátnőm kíséretével voltam hajlandó elmenni. Így visszagondolva, mindig is élveztem a Cooper-teszteket, a versenyeket, és amikor időre kellett futni. Jól is szerepeltem a versenyeken és a felmérőkön, de inkább maradtam a kosárlabda és az úszás mellett. Majd 2021. tavaszán a barátom hatására elkezdtem rendszeresen futni, majd versenyekre járni. Azért ajánlom a futást, mert szerintem olyan teljesítményt tud az ember kihozni magából, amire nem gondolná, hogy képes és mindig van lehetőség fejlődni. Emellett természetesen fizikálisan is erősebbnek érzed magad, mentálisan pedig teljesen felfrissít.

Aszfalt vagy terep? Te melyikre szavazol, melyiket kedveled jobban és miért?

Én mind az aszfalton, mind a terepen való futást szeretem. Az aszfalton való futástól hajlandó vagyok besokallni, igénylem azt, hogy heti legalább egyszer fussak erdőben, szintes terepen. Szeretek a természetben lenni, kicsit nyugodtabb környezetben, emberektől távol.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Európai Uniós projektekkel foglalkozom, elsősorban nemzetközi programokban. Heti többször igyekszem erősítő gyakorlatokat végezni, és alkalmanként jógázni. A futáson kívül a hobbijaim a túrázás, olvasás, darts.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

A kitartás és a versenyszellem.

Emlékezetes történet, anekdota, vicces vagy tanulságos sztori, amire szívesen emlékszel a futás kapcsán:

A mezei futóversenyen mindig úgy kezdtem, hogy az első 500 m-en sprinteltem, aztán próbáltam olyan tempót felvenni, amiben végig tudom futni a versenyt. Ugyanerre a logikára alapoztam, mikor elkezdtem edzeni…2,5 km-es futásra mentem ki, az első 4-500 m-t itt is bekezdtem, majd alig bírtam megállás nélkül lefutni, és még bele is haltam az edzésbe. Mivel korábban csak gyorsan futottam, azt hittem ez a lényege a sportnak. Nem értettem, hogyan lehet élvezni a futást. Aztán megtanították, hogy az edzés lényege nem mindig a maxon futás, sőt…

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

A 10-21 km-es versenyeket favorizálom, így azokon a távokon szeretnék fejlődni, egyéni csúcsokat dönteni, valamint a terep versenyeken is jól teljesíteni.

Amire büszke vagy:

5 km: 19:35
10 km: 41:20
félmaraton: 1:32

Ahol megtalálsz:

https://www.strava.com/athletes/73931154