Barabás Eszter

félmaraton: 1:24:32
maraton: 2:54:17
50 km: 3:40:57

2001-ben születtem, és 2017 óta futok rendszeresen.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Kiskoromban több sportot kipróbáltam (tánc, úszás, kézilabda). Először 8 évesen mentem el atlétika edzésre az iskolámban, már akkor megmutatkozott, hogy nagyon szeretek futni, és egész jól is ment, főleg a “hosszabb” távokon szerepeltem jól. Kicsit rendszeresebben 11-13 éves korom között futottam még, de valahogy abbahagytam, és igazán csak 16-17 éves koromban kezdtem neki újra. Azóta egy-két kisebb kihagyással űzöm ezt a sportot.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Matematikus szakirányon tanulok az ELTE-n, a futás és az egyetem többnyire ki is tölti a napomat, de ha tehetem szabadidős elfoglaltságként szívesen kerékpározok/úszok egyedül vagy társaságban is.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Nincs kifejezetten titkos fegyverem, igyekszem tartani magam a tervezetthez, néha kicsit gyengébben sikerül egy-egy edzés, néha magamat is meglepem annyira jól megy, a lényeg, hogy tudjam mi a célom és teszem a dolgom. Ami szükséges az a kellő akaraterő, elszántság.

Van-e kedvenc futóútvonalad?

Nincs kedvencem, szeretem a változatosságot, többnyire aszfalton szoktam futni, de imádom a terepet is. Nagyon szeretem a közös gepárdos hosszabb edzéseket a Normafánál, vagy akár otthon, a Balaton-felvidéken a dimbes-dombos útvonalakat.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Szeretek fejben már az egész héten a versenyre hangolódni. Igyekszem kialudni magam, egészségesen étkezni, valamint ekkor már csak kikönnyített edzéseket csinálni. Verseny előtti nap rituálém lett, hogy az átmozgató 5 km-t reggel a BEAC pályán megcsinálom, majd otthon már csak pihenek, esetleg este kicsit kimegyek sétálni. Természetesen nagyon izgulok, de próbálok bízni magamban, hogy az elvégzett munka megmutatkozik. Verseny előtt már 3 órával felkelek, reggelizek, majd egy bő órával a rajt előtt szeretek már a helyszínen lenni, hogy legyen idő melegíteni.

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

Elsősorban a maratonra szeretnék koncentrálni, itt akarom kihozni magamból a maximumot, úgy érzem ez a táv áll a szívemhez a legközelebb. Ezenkívül szeretnék még a félmaratoni időmön is javítani, valamint akár rövidebb ultraversenyeken is jól szerepelni.

Ahol megtalálsz:
https://www.strava.com/athletes/41834907