Asztalos Erika

Poliglott Gepárd-újonc

félmaraton: 1:34:27
9 km (felfutással a Budai Várba): 39:08
5 km: 21:04

1980-ban születtem, 1994 óta futok.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Az iskolában tesiből antitalentumnak mutatkoztam, utáltam futni, a 800 m-es háztömbkörbe is belegyalogoltam, szúrt közben az oldalam, minden bajom volt. Gimnáziumba kerülve rendre ketteseket kaptam futásból, mire az exatléta bátyám azt mondta, ez így nem mehet tovább, járjak le a rákospalotai utcákra futni, össze is dobott nekem valami edzéstervszerűséget. Elég gyorsan fejlődtem és pár hónap alatt annyira megszerettem a futást, hogy azóta is életem egyik legfontosabb szelete a rendszeres sport és futás. Nagyon jó érzés megtapasztalni saját magadon a fejlődést, a testeden a változást, élvezni a növekvő állóképességet és gyorsaságot, az az endorfinlöket pedig, amit egy-egy edzés nyújt, sokat tesz hozzá a hétköznapokhoz. Közösségben sportolni pedig buli is. Én egyébként hetente csak egyszer vagy kétszer futok (ez bizonyára nem ideális), mellette hetente kétszer erősítős-állóképességfejlesztős fitneszedzésre járok. Ezt is régóta űzöm, mintegy 20 éve járok a futás mellett valamilyen aerobic-szerű edzésre. Eredetileg magányos, edző nélkül végzett futásaimat pedig 2016-ban upgrade-eltem azzal, hogy csatlakoztam az Élményfutárok résztávos edzéseihez. Velük megtapasztalhattam azt, hogy milyen érzés dobogóra kerülni és 40 környékén jobb időket futni, mint kamaszként :). A Gepárdokhoz pedig a COVID-korlátozások miatt elmaradó Élményfutár-edzéseket helyettesítendő kerültem 2021 januárjában… és rendesen fel van itt adva a lecke :).

Mit csinálsz a futáson kívül?

Munka: nyelvészként dolgozom, a mai udmurt nyelv (Oroszországban beszélt finnugor nyelv) mondattanát és annak orosz hatásra történő változásait kutatom. Az udmurton kívül beszélek olaszul, oroszul, franciául, angolul és kicsit finnül is, jelenleg pedig baszkot, hantit (osztjákot) és marit (cseremiszt) is tanulok. A COVID előtti boldog időkben alkalmanként idegenvezetgettem is Bp-en. Keresztedzés: a fentebb említett, „Spartaforce” nevű csoportos fitnesz-egyveleg két kiváló edzőnél. Hobbi: utazás, túrázás, filmek, programok barátokkal, nyelvtanulás.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Titkos fegyverem szerintem nincs, inkább csiszolandó erőbeosztásom van, általában ugyanis elfutom a versenyek, résztávos edzések elejét…

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

Talán egy 5 km körüli Kaisers-Plus Minimaraton vagy Libresse-futás valamikor 1995-ben :). Nagyon izgultam előtte. Sokáig azt hittem, hogy nem is szeretek versenyezni; a résztávos edzések hatására történő fejlődésem hozta meg a kedvemet hozzá az utóbbi években.

Van-e kedvenc versenyed és ha igen, miért?

Generali Night Run. Imádom az útvonalát és azt a hangulatot, amivel egy nyári éjszakai verseny jár.

Van-e kedvenc futóútvonalad, és ha igen, miért?

A mindennapokban nem futok túl izgalmas helyeken. Egy ideig laktam Óbudán, ott nagyon szerettem a környező hegyekbe menni futni: az igazi azért az, ha erdőben tud futni az ember… Futóversenyeken nagyon klassz a lezárt rakparton futni a Duna mentén. És én egyébként nagyon szeretem a résztávos pályaedzéseket is :).

Mi a futómottód, vagy futófilozófiád?

Mottóm nincs, filozófiám talán az, hogy nem tartom különösebben fontosnak a kütyüket, appokat, trendi felszereléseket, kiegészítőket.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Babonám, különösebb rituálém nincs. Kávé legyen a verseny előtt, az fontos 🙂 .

Emlékezetes történet, anekdota, vicces vagy tanulságos sztori, amire szívesen emlékszel a futás kapcsán:

Négy évig éltem Oroszországban (és több hónapot töltöttem Finnországban), és én ott a mínusz 20 fokos télben is kijártam futni. Na jó, Oroszországban minden télen eljött az a pillanat, amikor az utcát edzőtermi futópadra cseréltem, ott ugyanis nem takarították rendesen a járdákat, és a néha megolvadó, majd jéggé visszafagyó hó elég nyaktörő járdákat eredményezett még a sima sétáláshoz is. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a tél és a kemény mínuszok nem feltétlenül kell hogy akadály legyenek a kinti futáshoz: szerintem a csikorgó mínuszokban való futás csak megfelelő öltözködés (és persze a szervezet okos hozzászoktatása) kérdése. Úgyhogy én mindig furcsállom, ha hobbifutó ismerőseim azt mondják, hogy nekik a magyar tél vagy akár a késő ősz már túl hideg a kinti futáshoz.

Jelenleg mire készülsz, mik a terveid?

Jó lenne megint futni egy 1:34 körüli félmaratont.


eredményei:

14 év – 14 km EU-s futás: korosztályos 3. hely
Pannon Hajsza: női 3. hely (2018)
Generali Night Run, 9 km: női 3. hely (2019)
Budapest Urban Games, 10 km: női 3. hely (2019)