Nyikos Viktória

Egy használhatatlan hasnyálmirigy büszke tulajdonosa.

félmaraton: 1:22:21

1996-ban születtem, 10 éve futok.

Miért kezdtél el futni, és miért ajánlanád másnak ezt a sportot?

Nagyon romantikusan indult a kapcsolatom a futással, ugyanis szerettem volna 5-öst kapni tesiből… Aztán így maradtam.

Mit csinálsz a futáson kívül?

Végzettségem szerint közgazdasági elemző vagyok és szabadidőmben is szívesen foglalkozom azzal, hogy mitől nő a gazdaság, de a hétvége dedikáltan az aktív pihenésé. Hétvégi hosszú futásokon kívül nagyon szeretek biciklizni, pingpongozni és túrázni. Nagyon régen másztam falat is, amit talán egyszer sikerül rendesen be is építeni a hétköznapokba.

Szerinted mi a titkos “fegyvered” akár edzés, akár verseny során?

Ha egy edzést jól akarok megcsinálni, akkor előtte megnézem alaposan, hogy pontosan mit és hol fogunk futni és igyekszem fejben rákészíteni magamat. Versenyek előtt mindig megnézek pár videót/kedvenc filmet professzionális futókról. Bár nyilván egy másik kategóriát képviselnek, engem nagyon motiválnak.

Mi volt az első versenyed és hogy élted meg?

Talán a Tudás Útja félmaraton volt az első versenyélményem, ezer évvel ezelőttről. Azt hiszem kb. majd meghaltam és a tempómról sem nyilatkoznék, de magát az eseményt és az útvonalat is nagyon élveztem.

Van-e kedvenc versenyed és ha igen, miért?

Az egyik kedvenc maratonom Hollandiában volt, Terschelling szigetén, mert nagyon pici és családias esemény volt, a sziget teljes lakossága kint szurkolt az utcán nekünk. Emellett nagyon szeretem a Pilisben és a Börzsönyben lévő terepversenyeket, mert számomra utánozhatatlan az az érzés, amikor már megmásztál pár hegyet, picit fáradt vagy és kicsit szidod is magad, hogy miért a hosszabb távra neveztél, aztán hirtelen meglátod milyen gyönyörű helyen futsz és rájössz, hogy nem is akarsz máshol lenni.

Van-e kedvenc futóútvonalad?

Nálam nagyon gyorsan változik, hogy éppen melyik a kedvenc futóútvonal, de kb 1-2 havonta beakad valami pálya, amit legszívesebben minden nap futnék. Ez lehet valami szép terep a Normafánál, de egy pár kilis aszfaltos kör is (pl. Infopark). A maraton feletti távokon érzem magam jól és főként aszfalton szeretek versenyezni.

Hogyan készülsz versenyekre, van-e babonád, rituáléd?

Van három kedvenc, titkos mondatom, amiket az elmúlt pár évben hallottam számomra kedves futóktól és megragadt bennem. Minden versenynél beosztom, hogy melyik szakaszon, melyik emelkedőn melyik mondatot mantrázom majd.

Amire büszke vagy:
Félmaraton: 1:22:21

Üzenet: Ha egyetlen tanácsot adhatok akár kezdő, akár tapasztalt futónak: Soha ne hagyd ki a hengerezést, járj gyakran masszázsra és erősíts!

Ahol megtalálhatsz:
facebook.com/viktoria.nyikos
instagram.com/viktorianyikos
strava.com/athletes/40013445


Az utóbbi évek főbb eredményei:

K&H mozdulj! Balaton félmaraton2021
2. hely – Félmaraton PB! (1:22:21, 3:55/km)

Dupla Kanyar – 75 km2021
2. hely

Korinthosz – 80 km2021
1. hely (kategória), női 3. hely

5. Zúzmara Félmaraton és Futófesztivál2020
2. hely – 5+10+21 km összetett

Indian Summer Ultra Trail – 50 km (Hollandia) – 2019
2. hely